شماره خبر: 120644
تاریخ انتشار: 1400/09/22
برگزاری نشست "تحول در علوم انسانی: طرح یک دیدگاه بومی" در مرکز پژوهش های اسلامی و کتابخانه حرم مطهر

HyperLink

تغییرات گسترده چند قرن اخیر در عرصه علوم، تا حد زیادی تحت تأثیر نگرش و تغییرات در روش شناسی بوده است و بحث تحول در علوم انسانی یکی از مسائل مطرح در این حیطه است. بنای شکل گیری این نشست میزان اهمیت علوم انسانی در حل مسائل بنیادی و ارزشی جامعه، تحلیل، برنامه ریزی و پیش بینی تمدن مدرن شکل گرفته در مجامع اسلامی است.

 

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل آستان مقدس حضرت احمدبن موسی الکاظم شاهچراغ علیه‌السلام، در نشست "تحول در علوم انسانی: طرح یک دیدگاه بومی" که امروز ۲۲  آذر ماه ۱۴۰۰ به مناسبت هفته پژوهش و فناوری، با همکاری پژوهشکده تحول و ارتقا علوم انسانی و اجتماعی و دانشگاه شیراز در سالن همایش های مرکز پژوهش های اسلامی و کتابخانه حرم مطهر برگزار شد، دکتر اخگر، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز در رابطه با برکات و اهمیت نشست ها و جلسات علمی- پژوهشی که در این مرکز با دعوت از اساتید و نخبگان حوزه و دانشگاه در راستای تبیین مسائل فرهنگی جامعه برگزار می گردد و همچنین میزان اهمیت موضوع این نشست و  اندیشه شکل گیری آن مطالبی را بیان نمود. 

در ادامه نشست، دکتر سید سعید زاهد زاهدانی، دانشیار بخش جامعه شناسی دانشگاه اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی دانشگاه شیراز پس از بیان تاریخچه ای از پیدایش علوم در غرب و جوامع اسلامی، به ایراد سخنرانی در رابطه با اهداف، عملکرد و کارکردهای پژوهشکده تحول و ارتقا علوم انسانی و اجتماعی و هم چنین میزان اهمیت علوم انسانی در حل مشکلات فرهنگی جوامع اسلامی پرداخت و بیان کرد: با توجه به تأکید مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در بحث تحول علوم انسانی، این پژوهشکده در سال ۱۳۹۱ تأسیس و از جمله اهداف اصلی شکل گیری آن تلاش در راستای پیشرفت تمدن اسلامی با توجه به ارزش ها و فرهنگ بنیادین جامعه است.

دکتر زاهد زاهدانی در بخشی از سخنرانی خود اظهار کرد: اساسا علوم، مرتبط با فرهنگ هستند و فرهنگ ها علوم را تولید می کنند. فرهنگ ها در سه سطح فرهنگ بنیادی (ارزشی و اخلاقی)، فرهنگ علمی و فرهنگ عمومی (ارزش ها و هنجارهای عمومی) طبقه بندی می شوند. بنابراین علوم، مسائل عمومی مردم را حل می کنند و علم از فرهنگ جدا نیست.

وی افزود: روش های تحقیق، ستون همه علوم و به ویژه علوم انسانی هستند و باتوجه به اینکه سرنوشت جوامع وابسته به علوم انسانی است، بنابراین لزوم توجه به روش های پژوهش در علوم انسانی متناسب با جوامع اسلامی در راستای حل مشکلات جامعه و برقراری نظم در جامعه باید در اولویت برنامه ریزی های پژوهشی باشد. 

دکتر تقوی، استاد روانشناسی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شیراز از دیگر سخنرانان این مراسم، در این نشست اظهار کرد: جامعه اسلامی باید به سمت هدف اصلی و نهایی که ظهور امام زمان (عج) است، حرکت کند و دانشمندان باید دانشی را تولید کنند که در این راستا باشد، در غیر این صورت با استفاده از علوم غرب به سمت آشفتگی بیشتر پیش می رویم. وی افزود پدیده های جهان در حال تغییر هستند و در صورتی که این پدیده ها به سمت هدف نهایی حرکت نکنند، لازم است گرایش های پژوهش های جوامع اسلامی به سمت یافتن دلایل آن و نحوه سوق دادن و یک سو کردن پدیده ها تغییر کند.

شرکت کنندگان دراین نشست به صورت حضوری با ظرفیت محدود و با رعایت پروتکل های بهداشتی و همچنین به صورت غیر حضوری از طریق ارتباط با شبکه مجازی از سراسر کشور حضور داشتند و در پایان، اساتید به سوالات مدعوین در رابطه با حیطه مورد بحث، پاسخ دادند.







جستجو در سایت