عنوان کتاب: راز سلامتی و طول عمر در خانواده
نویسنده: علیرضا حاجی بیگلو (بصیری نیشابوری)
سلامتی و عافیت مقدمه کمال، رشد و بالندگی در ابعاد جسم و روح است. تمام دستورات و تعالیم وحیانی و آسمانی که برای هدایت، تربیت و تزکیه انسانها نازل شده، ملازم با سلامتی و عافیت و تأمین کننده آن است؛ در نتیجه نعمت سلامتی و عافیت هم شرط و مقدمه رشد و بالندگی است و هم با آموزههای پزشکی و اخلاقی و به کارگیری آنها رشد، بالندگی، کمال، سلامتی و عافیت حاصل و تأمین می گردد. کتاب «راز سلامتی و طول عمر در خانواده» کتابی است در راستای احیای طب سنتی و اسلامی و تطبیق میان طب سنتی و طب جدید. این مجموعه که اثر حجت الاسلام «علیرضا حاجی بیگلو» معروف به «بصیری نیشابوری» است، برای 16 جلد مجزا برنامهریزی و تألیف شده است که تا کنون چهار جلد اول آن چاپ و منتشر شده است. هر جلد به موضوعی مشخص اشاره دارد و شامل یک عنوان فرعی مجزاست. جلد اول کتاب با عنوان فرعی «تغذیه، بهداشت و درمان از دیدگاه اسلام و دانش پزشکی» به دو بخش مجزا تقسیم شده است. در بخش اول به تعاریف و تفاوتهای طب سنتی و طب جدید پرداخته شده است. «جایگاه و اهمیت صحت و سلامتی در اخبار و روایات، اهمیت طب جسمانی و روحانی، عوامل مرض و بیماری بدن در احادیث، بحران محیط زیست، عوامل شادابی و طول عمر در روایات، تاریخچه طب سنتی و جدید تفاوتهای آن دو، علم طب در نزد عرب، طب سوزنی و اهمیت آن، نقد طب جدید، اهل بیت (ع) و دانش پزشکی، جایگاه طبابت و پزشکی از دیدگاه اسلام، آداب طبابت و وظایف طبیب در اسلام» از مباحثی است که نویسنده، در بخش اول آنها را بیان کرده است. بخش دوم کتاب به مثلث حیات بشری یعنی هوا، آب و غذا اشاره شده که مطالب این بخش در چهار فصل مجزا ارائه شده است.
در فصل اول؛ «هوا، اولین و ضروریترین نیاز مادی انسان» با سرتیترهایی از قبیل هوا چیست؟ نقش و اهمیت هوا، اوضاع کلی محیط زیست، اثرات گلخانهای، منابع آلوده کننده هوا، اهمیت هوا از دیدگاه امام صادق (ع) برای خواننده شرح داده شده است. فصل دوم؛ «آب، دومین نیاز ضروری و مادی انسان» با مباحثی از قبیل: «آب چیست؟، نقش آب در بدن، روشهای جذب و دفع آب در بدن انسان، اثرات کمبود آب در بدن، فواید و منافع آب، خواص آب، انواع آب، آبدرمانی، آب در روایات، آب سالم و خصوصیات آن، منابع آلوده کننده آب، تصفیه آب و روشهای تصفیه آب در مقیاس کوچک و.. » ارائه شده است. فصل سوم؛ «غذا، سومین نیاز ضروری بدن انسان» با شرح مباحثی از قبیل: «غذا چیست؟، تغذیه چیست؟، تقسیمبندی موادغذایی، گروههای غذایی، انواع و اقسام غذاها، غذاهای طبیعی و حلال، اهمیت و جایگاه علم تغذیه، تغذیه در قرآن، سوء تغذیه و.. » شرح داده شده است. فصل چهارم به «ویتامینها» اختصاص یافته است. «ویتامین چیست و نقش آن کدام است؟، کمبود ویتامینها در بدن، انواع ویتامینها و نقش هر کدام در بدن انسان، کالری، نقش مواد معدنی در بدن، انواع مواد معدنی شامل: کلسیم، نمک طعام، پتاسیم، گوگرد، آهن، ید، فسفر، سدیم، مس و منیزیم» به طور مفصل در فصل آخر کتاب شرح داده شده است. فهرست منابع نیز آخرین مطلب ارائه شده در کتاب است. مطالب کتاب ساده، قابل فهم و روان است که خود جامعه بیشتری از مخاطبین را در بر میگیرد. چاپ اول کتاب در سال 1395، توسط انتشارت شاهچراغ (ع) با همکاری نشر ارمغان طوبی، در قطع وزیری چاپ و در دسترس علاقمندان قرار گرفته است.